• Meny
  • Meny

Reiseguide for Stockholm – 10 ting du må få med deg

Det er mange måter å komme til Sveriges hovedstad Stockholm på. Man kan ta buss, tog, fly eller kjøre sin egen bil. Litt avhengig av hvor i Norge man reiser fra, selvsagt, men uansett er målet det samme.

Stockholm regnes for å være en av nordens vakreste byer, og besøker man byen er det lett å forstå hvorfor. Mengder av arkitektoniske perler og severdigheter man bør få med seg. Her er en liste over ti av dem.

1. Kungliga slottet. En mastodont av en bygning, som ikke bare fungerer som bolig og arbeidssted for den svenske kongefamilien, de over 600 rommene inneholder i tillegg en lang rekke severdigheter som for eksempel Museum Tre Kronor, Gustav III’s museum for antikke skulpturer og selvfølgelig et vaskeekte skattekammer med kronjuvelene. Man kan komme innenfor og se hele året, og man kan enten gå på egenhånd eller delta på en guidet rundvisning.

2. Vasamuseet. Vi kjenner vel alle til den tragikomiske historien om Stockholms stolthet, krigsskipet Vasa, som fikk slagside sank like etter sjøsetting den 10. august 1628. Det skulle gå hele 333 år før skipet ble hevet og man atter kunne beskue dets fantastisk flotte ornamenter. Vasa regnes for å være det best bevarte skipet i verden fra 1600-tallet og tiltrekker seg store mengder turister hvert år.

3. Junibakken. Alle som har vokst opp med figurer som Pippi Langstrømpe og Alfred Åberg vil finne stor glede av å besøke Junibakken. I denne parken våkner Astrid Lindgrens fantastiske univers til live, og det er mye spennende å se og gjøre for store og små. Utstillinger, teaterforestillinger og en rekke aktiviteter.

4. Skansen. Stockholms historiske stolthet og verdens eldste friluftsmuseum. Over 150 bygninger er flyttet hit fra hele Sverige, og man kan gå rundt blant de 300 ansatte statistene og se hvordan man levde i Sverige i gamle dager.

Dyreparken og friluftsmuseet Skansen:

skansen-stockholm-friluftsmuseum-reiseguide

I tillegg til å være et museum har parken også en folkepark, en fornøyelsespark og en zoologisk hage og er svært populær blant innbyggerne i byen.

5. Musikk og teatermuseet. Et ypperlig sted å tilbringe en regnværsdag eller to. Her får man utfoldet seg i fri vigør, både på musikkscenen og teaterscenen, og det finnes flere interaktive utstillinger man kan boltre seg med. Mange gode opplevelser for barn og voksne.

6. Fotografiska Museet. Ikke bare et sted for fotoutstillinger, men ofte regnet som «stedet» for fotoutstillinger. Dette museet er et av verdens mest berømte steder å stille ut bildene sine, og det er mange forskjellige utstillinger i løpet av året.

Ved siden av de rene utstillingene er det et populært møtested for all verdens fotografer, både profesjonelle og amatører, og det finnes både kafeteria og restaurant der, og selvfølgelig en butikk med galleriutsalg. Dessuten arrangeres det ofte forskjellige workshops, kurs og forelesninger, så her er det noe for enhver smak hele året.

7. Växholms Festningsmuseum. Populært kalt for skjærgårdens største museum. Her kan man se hvordan svenskene har beskyttet skjærgården rundt Stockholm i over 500 år. Man kan se bomberom og utstillinger, blant annet om de mange fangene som har sittet fengslet i festningen gjennom tidene.

8. Stadshuset. Stockholms rådhus. Til daglig styres byen herfra, men det er også mye annet å se på. Spesielt arkitekturen er velkjent langt utenfor landets grenser og ikke rent sjeldent er det forskjellige arrangementer man kan delta på.

9. Djurgården. Noe så særegent som en nasjonalpark på en øy i hjertet av Stockholm. Mange av Stockholms museer og severdigheter ligger her, og hele området er et yndet turområde for både turister og fastboende. Det er også her man finner Skansen, fornøyelsesparken Grøna Lund og den norske ambassaden.

10. Skjærgården. Stockholms skjærgård er i en klasse for seg, og besøker man byen om sommeren bør man så absolutt bli med på en rundreise. Enten med turbåt eller skjærgårdsjeep. Det er også mulig å leie båt, men det forutsetter båtførerbevis og VHF-sertifikat. Besøker man Stockholm om vinteren kan man, dersom det er kaldt nok, bli med på noe så spesielt som «långskridskosåkning» – eller tur på skøyter ute på isen. En populær aktivitet når isen har lagt seg.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *