• Meny
  • Meny

Hvor mye er det vanlig å tipse i Stockholm?

Det kan fort bli en noe “flau” stemning dersom man ikke kjenner til de uskrevne reglene hva gjelder tipsing. Som alle andre land har også Sverige sine generelle kjøreregler for hvor mye det er vanlig å gi i driks på restaurant og bar.

La oss state med det mest essensielle: tipsing er ikke obligatorisk i Stockholm. Det er derimot en gest man utfører dersom man føler at man har mottatt god service. Når det er sagt velger mange å tipse, gjerne i størrelsesordenen 5-10 %.

Hva bør man tipse på restaurant?

Hvor mye du skal tipse avhenger dessuten av størrelsen på regningen. Er dere på restaurant og regningen kommer på 470 kroner ville man kanskje rundet opp til 500 kroner. Er den på 230 kr kan du runde opp til 250 kr osv.

Saken fortsetter under bildet.

tips-drikkepenger-bar-restaurant-stockholm-eldre

Kjøper du en drink i baren kan du gjerne legge igjen et par kroner, eller runde opp til nærmeste tier. Jeg understreker at dette ikke er nødvendig, men du kan gjøre det dersom opplevelsen har vært god.

Tipsing i taxi og på hotell

De samme “reglene” gjelder i taxi som i bar. Du kan gjerne runde opp til nærmeste hele tall, eller slenge med noen ekstra kroner. I enkelte land har man for vane å tipse frisører, resepsjonister/hotellpersonell, hudpleiere osv, men dette er ikke tilfellet i Stockholm.

Stadig flere restauranter og barer har innført en litt annen betalingsprosess når du betaler med kort. I praksis vil dette si at du taster inn totalbeløpet (inkl. tips) før du taster inn pinkoden. Dette er ikke ukjent for nordmenn, men kan være ny for turister fra andre land.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *