• Meny
  • Meny

Tips for deg som vil flytte til Stockholm

Går du med planer om å flytte til Stockholm? Frykt ikke, det kan bli en meget spennende opplevelse, og garantert en periode i livet ditt du aldri kommer til å glemme.

Her kommer noen praktiske råd på veien:

Finne leilighet:

leilighet Sverige Stockholm ved sjoen moderne leilighetsbygg

Det vanligste for norske statsborgere som flytter til Sverige er å leie leilighet, enten i form av et rom i et kollektiv, eller hel enhet. Dette foregår ved at du leier boligen av eieren, alternativt som fremleie der du leier et rom av primærleietakeren. I Sverige er det ikke vanlig å betale depositum ved leie.

Studenter kan være heldige å få tak i studentbolig, men vær klar over at kampen om disse kan være hard. Ofte er det dessuten et krav at du har svensk personnummer.

Mange bruker nettsidene Blocket, Bovision eller Bostadsportal for å finne leilighet og inventar til leiligheten.

Priser på mat og drikke:

mat Sverige is billig levekostnader restauranter Stockholm

Har skrevet mer om dette i artikkelen om levekostnader i Stockholm. For øvrig er konsumprisene i Stockholm 20-25 % lavere enn Oslo. Leieprisene ligger omlag 15 % lavere, mens prisene på spisesteder holder seg rundt 30 % lavere.

Førerkort:

Du kan bruke ditt norske førerkort i Sverige så lenge det er gyldig, og ikke innbyttet i et svensk førerkort. Oppholder du deg i Sverige over en lengre periode bør du ha et internasjonalt førerkort. For å ta lappen i Sverige må du være registrert i det svenske folkeregisteret.

Hvor lenge kan du oppholde deg i Sverige?

Er du norsk statsborger har du rett til å flytte til Sverige for å bo, arbeide eller studere. Du trenger heller ikke søke om rett for å gjøre dette. Du er derimot nødt til å folkeregistrere deg i Sverige dersom du planlegger å oppholde deg der i mer enn 12 mnd.

kostnader leilighet Stockholm Sverige flytte tips

Registreringen gjør du hos det lokale skattekontoret i kommunen du flytter til. Husk å ta med pass, sivilstandattest og fødselsattest for barna dersom du har barn. Ved registrering får du et svensk personnummer, men dette vil ikke erstatte ditt norske personnummer.

Flytte med hund/katt:

Går du med planer om å flytte fra Norge til Sverige med hund eller katt gjelder følgende regler:

– Dyret må være ID-merket.
– Dyret må være innehaver av et EU-pass. Dette kan du fikse hos en autorisert veterinær.
– Du skal melde flytting til det svenske tollverket (Tullverket)

Stadig flere får øynene opp for Gamla Stans sjarm:

flytte-til-stockholm-gamla-stan

Sykeforsikring:

Dersom du folkeregistrerer deg i Sverige betyr det normalt at du da også blir sykeforsikret. Det finnes noen unntak, eksempelvis dersom du er student eller dersom du ikke er sykeforsikret i Norge. Ta kontakt med Försakringskassan hvis du er usikker på om du har rett på sykeforsikring i Sverige. Studenter oppfordres også til å ta kontakt med Försakringskassan vedrørende forsikringsspørsmål da dette avhenger av en rekke faktorer.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *