• Meny
  • Meny

Opplevelser og shopping i Gamla Stan i Stockholm

Gamla Stan er en integrert del av Stockholm City. Du finner bydelen like syd for Sentralstasjonen, omtrent 500 meters gange, og den enkleste veien over dit er via Vasabron. Det er også mulig å ta T-banen til stoppestedet Gamla Stan T-banestasjon.

Siden store deler av Stockholm er bygget på holmer er det også vanlig å bruke små ferger på samme måter som man tar bussen andre steder. På Riddarholmen og i Gamla Stan finnes det også tre fergebrygger eller kaier som brukes for av og påstigning.

Deretter kommer du inn i ett av Stockholms eldste vedlikeholdte nabolag. Husene er likevel ganske høye, gjerne fire til fem etasjer, men gatene er smale og nabolaget gir en lun og avslappet småbystemning midt i storbyen.

Gamla Stan Stockholm spisested restaurant gater

Fare for turistfeller i Gamla Stan

Siden omgivelsene er pene, og butikkene i området er små, og det består en viss fare for at du havner i ganske turistorientert områder når du går inn i Gamla Stan. Men mange av butikkene er også orienterte mot vanlige forbruksvarer for Stockholms beboere. Mange av butikkene er spesialforretninger innen smale områder, og god ekspertise på hvert sitt område.

Men la oss først se litt på turistfellene i Gamla stan. Nærheten til Stockholm Sentrum fører til en ganske stor gjennomflyt av turister og besøkende. Dette sikrer også driften til noen av spesialforretningene, men det finnes også butikker som er mer eller mindre fullstendig orienterte mot en kundekrets av turister.

En butikk utenom det vanlige med originale gaveideer og suvenirer

Et godt eksempel er Handfaste The Viking Shop, en “gullsmedforretning”, som gir deg alt vikingtilbehøret du kan trenge. Butikken er selvfølgelig en drøm for dem som driver med levende historie, men de gjenstandene som selges, er nok også å anse som litt eksotiske svenske kunstgjenstander og suvenirer, som havner på hyller hvor de utstilles som reisetrofeer og pyntegjenstander. Det betyr ikke at Handfaste The Viking Shop selger dirkete billig kitsch.

Du kan finne pene smykker her, mesterlig laget, så vel som T-skjorter med bilder av vikinger. Mange av smykkene er faktisk riktig så pene, og subtile, og passer godt til festantrekk og bunaden. Andre smykker er mer hverdagslige, og kan definitivt brukes til jobb eller skole. Du finner et stort utvalg av brosjer, øredobber, armbånd og hårspenner. Dertil selges en rekke mønster for den som vil lage sin egen middelalderske prinsessekjole.

For menn finner du også beltespenner og passende smykker av forskjellig slag. Ved siden av kan du også finne mange forskjellige pene håndsmidde kniver, med horn, tre og skinnslirer, så vel som drikkehorn og blåsehorn. Historie-freaks vil kanskje også sette pris på replika i miniatyr av forskjellige runesteiner fra arkeologiske funn.

Andre kundegrupper burde være folk som setter pris på metall-musikk og Fantasy-litteratur, så vel som folk som bare setter pris på en pen kniv, eller noen vakre smykker.

Juletiden i Gamla Stan byr på en helt egen stemning:

butikker-boder-stockholm-gamle-stan

Alle liker sukkertøy og godteri

En annen veldig original og god butikk som du finner i Gamla Staden er Gamle Stans Polkagriskokeri. Butikken blir satt veldig stor pris på av folk som besøker byen. Mye av grunnen er nok at dette er en godteributikk som er noe utenom det vanlige. Her blir søtsakene fortsatt laget for hånd, og det er mulig for besøkende å følge med på fremstillingen av forskjellige kreasjoner som selges i den lille butikken.

De påstår faktisk at butikken er den første som solgte sukker-stenger i Sverige. Alt i alt er dette en butikk som er som hentet ut av en eventyrfilm, eller som en tidsreise som tar deg 100 år tilbake i tid. Dertil er prisen på det håndlagede godteriet og konfekten meget akseptabel. Du burde definitivt prøve butikkens myke karameller.

Hva annet kan man finne i Stockholms Gamleby?

De to butikkene som nevnes over er de to som virkelig utmerker seg, på et internasjonalt nivå, men du kan finne mange andre nyttige og fine butikker i Gamla Stan og på Riddarholmen. Det finnes mange håndverksforretninger, og mange gullsmeder som selger smykker innen mange forskjellige prisklasser. Du finner også mange forskjellige klesforretninger, brukthandlere og antikvariater, så vel som bokforretninger med nye bøker. Det finnes også flere forretninger som har kastet seg på vikinger, middelalder og sverd som fokusområde.

Bågar og Pilar er for eksempel en spesialforretning for bueskyttere, Nautiska Magasinet gir deg alt du trenger for ferdes på havet. Dertil finner du en rekke forretninger som fokuserer på husflid, pyntegjenstander og brukskunst, som er mer en dølahester og boller formet som vikingskip.

Men Gamla Stan er ikke hovedsakelig for shopping

Under sluttstreken er det også viktig å påpeke at man ikke besøker Gamla Stan bare for å handle. Bydelen har langt mer å by på, og det er ingenting i veien for bare å vandre rundt og suge inn stemningen.

Gamla Stan Stockholm butikker byen smug

Bydelen er nemlig Stockholmshistorie som man kan ta og føle på, mens man rusler gjennom trange smug og brosteinsbelagte gater. Det at bydelen dekker en hel øy alene er også noe som bidrar til en lun småbyfølelse. Man er liksom i en liten landsby med Den gamle tyske kirken i midten.

Det hører selvfølgelig med til historien at dette er det originale Stockholm. Her ble byen nemlig grunnlagt innenfor festningsmurer på holmen, av Birger Jarl, som ville kontrollere innfarten til Mälaren. Det var en gang på 1200-tallet, og malmene på hver side av øyen, var lenge bondelandet. Det er også grunnen til at Slottet ligger her på øya.
Om du ikke vil handle bør du derfor likevel besøke Gamla Stan neste gang du er i Stockholm. Det er ikke byens beste område for hverken shopping eller uteliv, men det er sjarmerende, og du finner kafeer, puber og restauranter mellom de små forretningene, så vel som historiske bygg og vakre torg.

Besøk Livrustkammeret på det kongelige slott, og besøk kirken på Riddarholmen, så vel som Storkyrkan ved slottet. Du kan også ta turen innom middelaldermuseet og Riksdagen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *